12:00

Pajala IF

Referat: IBK Boden - Pajala IF

Shit vilken match!

Vår taktik är att inte ödsla onödig energi och jaga boll kring sargerna utan hålla en tight, kompakt box och försöka få våra motståndare att ta avslut utirån och från dåliga vinklar. Jag tycker vi lyckas rätt bra med detta. Boden försöker hela matchen hitta in i slottet, men vi är där de flesta gånger och bryter.

Boden är det bättre och spelförande laget från första tek. Därför är det lite ologiskt, men väldigt skönt när vi tar ledningen redan efter 4.13. Emma passar Viola som skjuter ett skott som går längs golvet och in vid ena stolpen. Resultatet står sig perioden ut och trots att Boden är bättre så sticker vi upp med ett par farligheter då och då. 0-1 till oss i första paus. Vi är rätt nöjda med vårat spel, men är väl medvetna om att det är en skör ledning och samtliga spelare har fått slita hårt och det är 40 låååånga minuter kvar.

I andra kommer hemmalaget ut till spel som rabiessmittade hundar. De skapar ett väldigt tryck mot Elin och är först på nästan alla bollar. Vi klarar av ett boxplay i inledningen av perioden, men det känns som att det bara är en tidsfråga innan kvitteringen ska komma. Vi håller ut i precis 7 minuter sedan kommer en mycket logisk och välförtjänt kvittering. Boden fortsätter trycka på och ett ledningsmål är nära vid ett flertal tillfällen, men en briljant Elin i mål och ett vilt kämpande Pajala lyckas hålla bolluslingen på rätt sida mållinjen ända fram till 12.43 då Boden trycker dit 2-1 efter ett frislag. 7 jobbiga minuter kvar av perioden. Vi håller ut och med ca en och en halv minut kvar får vi chansen i pp. Skönt med ett brejk i Bodenpressen och vi får hålla bollen inom laget lite. Vi skapar ingen farlighet i pp och 2-1 inför sista.

Här gäller det att hålla tätt och ta vara på ngn av de ströchanser som dyker upp. Tyvärr får vi en mardröms öppning på sista då hemmalaget kontrar in 3-1 med en tjej mindre på banan. Usch så jobbigt. Ska jag vara helt ärlig tappade jag ganska mycket av hoppet att vi skulle ta poäng i detta skede. Men tjejerna skulle visa för mig att de aldrig tappar hoppet och aldrig ger upp. Detta skulle de visa för mig mer än en gång denna dag men det får jag skriva mer om i nästa ref. Nåväl. Vi får en väldigt välbehövlig reducering då Evvis stänker in 3-2 i nättaket från ganska långt håll. Tid 04.48. Efter vårt mål skapar vi även ett par bra kvitteringschanser och Boden är lite skakat och tar en Time efter 7.49. Jag kan inte säga ngt annat än att spelet är sig likt i den tredje perioden. Hemmalaget trummar på och bombardrar Elin med avslut. Men så efter ca 9.25 tar Lina fart från egen zon. Hon springer i raketfart förbi motståndare efter motståndare och så plötsligt bryter hon in i banan susar förbi mellan backarna och chippar in en enhands backhand invid första stolpen och vi har kvitterat. Nu väntar 10 svettiga minuter. Med lite tur och mycket fight ska vi kanske lyckas hålla detta. Boden surrar som ilskna getingar runt vårt mål, men vi fredar oss. 14.01 åker en hemmaspelare ut och vi får chansen att hålla bollen inom laget lite igen. Vårt spel i pp är inte bra, men klockan tickar på och matchen går mot sitt slut. 15.33 slänger Evvis iväg ett skott som stannar på Sanna och en försvarare. Sanna krigar hårt och bollen går till Jani som sprättar upp den i mål och VI LEDER! 4.30 kvar, skall detta lyckas? Tiden rullar på, alla kämpar som djur och offrar allt för att hålla ut. 17.48 åker vi på en mycket tung utvisning. Domarna väljer dessutom att plocka ut Evvis vilket var helt felaktigt. Utvisningen i sig var solklar, men det var inte Evvis som begick förseelsen. Mycket tungt då hon är en av våra absolut viktigaste spelare i boxplay. Vid det här laget är min röst totalt slut efter allt gastande och peppande och jag vet inte om några instruktioner som helst når ut till spelarna. Iof bestod mina instruktioner bara av JOBBA JOBBA JOBBA! Och det gör tjejerna. Vi klarar hela utv med hjärtat i halsgropen. Elin tvingas till en rad fantastiska räddningar och hemmalaget har två i virket. Men hemmatrycket består och med endast sju futtiga sekunder kvar ramlar kvitteringen in. Fy f-n vad tungt! Fast hade vi vunnit denna match hade det varit rena rama rånet. Evvan lyckas vinna sista tek och matchen slutar 4-4 och sudden väntar.

Men jag förstår att det är omöjligt att ladda om till en förlängning efter en sådan snöplig kvittering och med en klump i halsen och på sina håll även tårar som rullar ner för kinderna. Det dröjer åxå bara 10 sekunder innan matchen är över.

Trots att vi förlorar är jag mycket, mycket stolt över tjejernas insats. Vilken fantastisk kämpaglöd och vilja ni visar denna match. Ja, jag vet faktiskt inte vad jag ska skriva....det var bara helt otroligt. Ni slet för varandra på ett mycket beundransvärt sätt och detta är en match jag tror vi alla kommer minnas och prata om väldigt länge.

Alla förtjänar stort beröm. Backarna var näst intill felfria. Centrarna sprang sjukt mycket och hade de haft en stegräknare på sig hade den nog överhettats och sprängts. Forwards tar ett stort defensivt ansvar och är även effektiva när målchans ges.

Sist men inte minst måste jag skriva att det Elin presterar i målet är nog det bästa jag sett en målvakt prestera under mina 16 år som aktiv innebandyspelare. Hon var rena väggen stundtals och höll oss på egen hand kvar i matchen när Boden tryckte på som mest.